Nama tempatan : Pokok Ati-Ati
Nama saintifik : Coleus blumei Benth
Ciri-ciri : Warna merah pada daun pokok ini adalah disebabkan oleh
kehadiran sejenis sebatian yang disebut sebagai Antosianin.
Kegunaan : Daun pokok ini digunakan untuk mengubati penyakit darah
tinggi dan juga luka.Kajian secara saintifik telah dijalankan
terhadap pokok ini.Pokok ini dilaporkan mengandungi minyak
pati atau minyak meruap.Darah tinggi boleh diubati secara
tradisional dengan menggunakan daun pokok ati-ati.Ambil
beberapa helai daun pokok ini dan rebus selama empat hingga
enam jam.Biar sehingga air rebusannya menjadi
pekat.Minumlah air ini setiap hari.Daun pokok ini boleh
digunakan sebagai ubat luka.Ambil beberapa helai daun yang
tua dan tumbuk sehingga lumat.pupuk hasil tumbukan ini ke
atas luka dan ulangi beberapa kali sehingga luka itu sembuh.
Nama Tempatan : Misai kucing
Nama Saintifik : Orthosiphon Arstatus Miq
Ciri-ciri : Daun berwarna hijau dan mempunyai bunga berwana
putih dan berbentuk seperti misai kucing.
Kegunaan : Mengubati penyakit buah pinggang dan batu karang.
Daunnya untuk merawat kencing manis.
Nama tempatan : Pudina
Nama saintifik : Peppermint , Penny royal
Ciri-ciri : Daun berbulu, membiak secara keratan batang dan
anak dari akar, mempunyai aroma yang kuat,
berperisa "mint" dan di tanam secara komersil.
Kegunaan : Pudina telah lama digunakan dibarat sebagai penawar untuk
penyakit seperti batuk. Ia juga digunakan sebagai teh untuk
kegunaan harian. Dalam perubatan cina pudina disifatkan
sebagai tumbuhan yang mempunyai sifat sejuk. Ia biasanya
digunakan untuk mengubat penyakit yang berkaitan dengan
paru-paru seperti demam selesema dan permulaan demam
selesema. Ia juga digunakan untuk membuang angin dalam
badan dan mengubat penyakit seperti ruam kulit . Ia juga
digunakan untuk mengurangkan tekanan.
Nama tempatan : Langsuyar / Pokok Sarang Burung
Nama saintifik : Asplenium Nidus
Keluarga : Aspleniaceae
Nama biasa : Pokok Sarang Burung
Asal : Afrika
Ciri-ciri : Daun panjang dan berkilat, membiak secara spora,
berwarna hijau, menumpang di pokok (parasit),
dan dikaitkan dengan tempat tinggal hantu.
Kegunaan :
Digunakan sebagai pokok hiasan.
Nama tempatan : Keladi
Nama saintifik : Colocasia esculenta (L) schott
Ciri-ciri : Batang panjang , daun berwarna hijau, berkilat ,
berbentuk bulat dan besar dan membiak secara anak
pokok.
Kegunaan :
Air rebus diminum untuk merawat masalah busung
dan disenteri. Sesuai dijadikan pokok hiasan.
Nama tempatan : Pokok Setawar / Setawa
Nama saintifik : Costus Speciosus
Alam : Tumbuhan
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Magnoliopsida
Order : Lamiales
Genus : Cyrtandromoea
Spesies : C. grandis
Ciri-ciri : Daun pokok setawar yang tebal dan berair itu diselatupi
dengan bahan berlilin bagi memperlahankan kadar
kehilangan air. Selain itu, daunnya yang tebal dan berair itu
mampu membekalkan makanan dan air kepada anak pokok
yang bercambah pada bahagian tepi daun.
Kegunaan :
Untuk mengubati demam panas, buat tonik, batang
dan akar ditumbuk lumat sapu pada kulit beruam dan
berair.
Nama Tempatan : Pokok cekur manis
Nama saintifik : Sauropus androgynus,
mani cai (马尼菜) bahasa Cina, dan
bahasa Vietnam sebagai rau ngót.
Alam : Tumbuhan
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Magnoliopsida
Order : Malpighiales
Famili : Phyllanthaceae
Tribe : Phyllantheae
Subtribe : Flueggeinae
Genus : Sauropus
Spesies : androgynus
Asal : Di ASEAN.
Ciri-ciri : Pokok cekur terdiri daripada beberapa batang menegak yang
mampu mencecah ketinggian 2.5 m dan mempunyai daun bujur
gelap sepanjang 5–6 cm dan memiliki vitamin K.
Kegunaan : Terdapat bahagian pokok cekur manis yang boleh diambil
untuk dijadikan makanan. Daun cekur manis sering diambil dan
di peram / jeruk dan dijadikan bahan masakan yang sungguh
menyelerakan. Digunakan juga untuk perempuan bersalin.
Nama Tempatan : Selasih
Nama Saintifik : Ocimum Basilicum
Ciri-ciri : Pokok Selasih tumbuh menegak dan mempunyai
banyak cabang dibahagian atas . Ia mudah tumbuh ditempat yang lembap dan boleh dijumpai tumbuh meliar di tepi jalan. Bau selasih harum terutama dibahagian pucuknya dimana terdapat biji -biji selasih .Daun Selasih berbentul tunggal dan bertangkai pendek . Daunnya bujur panjang , melengkung keatas dan tajan dihujung . Permukaan daun kelihatan rambut halus dan tepi daunnya bergeriji kecil . Daun selasih berwarna hijau tua .Batang Selasih berwarna cokelat dan bersegi empat . Batangnya boleh bertahan lama dari daunnya .Bunga Selasih berwarna putih . tersusun secara berkelompok dan keluar dihujung pucuk . Biji selasih pula berwarna cokelat tua dan keras . Apabila direndam dalam air ia akan mengembang .
Khasiat : Biji selasih banyak khasiatnya . Antaranya ialah ,
apabila diminum air biji selasih yang telah kembang , ia boleh menghilangkan demam , sakit kepala , melancarkan peredaran darah , menurunkan suhu badan , melegakan masaalah pencernaan . Daunnya ditumbuk dan ditampal pada bekas gigitan ular atau serangga berbisa dan boleh menghilangkan lenguh pada sendi badan yang sakit .
Nama tempatan : Dukung anak
Nama Saintifik : Phyllanthus Niruri Linn
Ciri-ciri : Sejenis tumbuhan renek yang suka hidup di tanah yang
keras atau di celah-celah rekahan batu atau simen.
KEGUNAAN : Merawat bisa gigitan ular, membantu mengurangkan
jumlah virus hepaptitis B yang dijumpai
di dalam darah. Penawar yang berkesan untuk penyakit
kuning (jaundice) terutamanya pada bayi yang baru lahir.Akarnya (yang masih segar) digunakan untuk tujuan ini. Penghilang dahaga, bronchitis, kusta, anemia, penyakit kelenjar kencing dan asma Penggunaan Akar, daun, buah, jus dan keseluruhan tumbuhan ini .Mengubat penyakit berak berdarah(dysentery) yang kronik
Merawat jangkitan kudis buta(scabies)dan kurap. Daun yang telah dilumatkan dan dicampur dengan sedikit garam Jika tidak dicampur garam ia boleh ditampal pada luka dan lebam dan kerengsaan.
Nama tempatan : Serai wangi
Nama Saintifik : Phyllanthus Niruri Linn
Asal : Selatan India, Sri Lanka, Amerika dan Afrika
Ciri-ciri : sejenis tanaman rumput yang tinggi dan mempunyai
rimbunan daun yang lebat. Ia boleh tumbuh sehingga 1.0–1.5 m. Daunnya bersifat tirus, panjang sehingga 70 – 80 cm dan 2 – 5 cm lebar. Ia berwarna hijau muda, kasar dengan urat yang selari dan mempunyai aroma yang lebih kuat jika dibandingkan dengan serai makan. Serai wangi jarang berbunga dan hanya berbunga bila sudah cukup matang iaitu pada peringkat umur melebihi 8 bulan.
KEGUNAAN : Menghasilkan minyak pati.
Nama tempatan : Daun Sirih
Nama Saintifik :
Asal : Selatan India, Sri Lanka, Amerika dan Afrika
Ciri-ciri : Bau sepatnya yang khas menjadi pertanda
kehadiran daun , mengandungi zat antiseptik yang mampu
membunuh kuman. Kandungan fenol dalam sifat
antiseptiknya lima kali lebih efektif dibandingkan dengan
fenol biasa.
KEGUNAAN : Untuk mengatasi bau badan dan mulut, sariawan,
mimisan, gatal-gatal dan koreng, serta mengobati keputihan
pada wanita. Daun sirih untuk meluruhkan kentut, menghentikan batuk, mengurangi peradangan, dan menghilangkan gatal. Pada pengobatan tradisional India, daun sirih dikenal sebagai zat aromatik yang menghangatkan, bersifat antiseptik, dan bahkan meningkatkan gairah seks.
Nama Tempatan : Mengkudu
Nama Saintifik : Morinda Citrifolia
Ciri-ciri : Bersifat daya tahan biji benihnya yang berupaya
terapung untuk tempoh masa yang lama. Pepohon mengkudu boleh mencapai ketinggian sehingga 35 kaki atau 10 meter tinggi dengan bebunga putih. Dengan sifatnya yang istimewa, iaitu berbunga sepanjang tahun, dapat menghasilkan buah yang silih berganti. Amalan Tradisi Semenjak dahulu lagi, khasiat mengkudu telah diketahui oleh masyarakat tempatan.
Kegunaan : Untuk ulam dan kerabu walaupun sesetengahnya
mengambil bahagian daunnya untuk kegunaan selepas bersalin, atau lebih tepat lagi sebagai awet muda.
Nama Tempatan : Pegaga / Tapak Kuda
Nama Saintifik : centella asiatica/hydocotyle asiatica
Asal : India tetapi mudah tumbuh liar di ASEAN
Ciri-ciri : Ia mudah tumbuh dikawasan tanah yang subur,
agak lembab dan bersaliran baik. Ia membiak
melalui pecahan anak.
Kegunaan : Makanan otak kerana ia dapat mengembalikan
kesihatan diri dan dapat menolong mengurangkan simptom yang disebabkan oleh tekanan, meningkatkan tindakbalas menambahkan kekuatan fizikal dan mental.
Nama Tempatan : Pokok kari
Nama Saintifik : Murraya Koenigii
Keluarga : Rutaceae.
Alam : Tumbuhan
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Magnoliopsida
Order : Sapindales
Genus : Murraya
Spesies : M. Koeniggi
Asal : India dan Sri Lanka
Ciri-ciri : Pokok renek dengan ketinggian antara 0.9 hingga 6
meter. Ia sering ditanam di kawasan sekitar rumah untuk kegunaan sebagai rempah dalam masakan terutamanya dalam masakan kari. Daun kari mempunyai bau yang kuat dan mempunyai rasa agak pahit. Bunganya kecil berwarna putih kekuningan dan buahnya juga kecil berwarna hijau ketika muda dan ungu setelah matang. Ia membiak melalui biji benih, keratan batang dan anak yang tumbuh dari akarnya.
Kegunaan : Untuk tumbuhan hiasan.
Nama Tempatan : Bunga raya
Nama Saintifik : botaninya hibiscus rosa sinensis
Keluarga : Malvaceae
Asal : India dan Sri Lanka
Ciri-ciri : merupakan herba astringen dan menyediakan
vitamin c. Mengandungi musilaj polisakarid & pectin serta asid organic, glikosid sianidin ( bahan antiestrogen), dan mengandungi sejenis lendir atau mucin.
Kegunaan : yg memberikan rasa sejuk pd kerongkong dan
rongga paru-paru. Sebagai hiasan di rumah dan
taman-taman bunga.
Nama Tempatan : Bunga kertas
Nama Saintifik : Bougainvillea spp.
Alam : Tumbuhan
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Magnoliopsida
Order : Caryophyllales
Famili : Nyctaginaceae
Genus : Bougainvillea
Asal : Amerika Selatan
Ciri-ciri : Mempunyai bunga berwarna-warni yang
berkembang sepanjang tahun, bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama, mudah dijaga, serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun.
Kegunaan : Ditanam di taman-taman, kawasan perumahan, dan
kawasan hiasan laman.
Nama Tempatan : Pokok Malberry / Pokok Sutera
Nama Saintifik : Morus Nigra
Asal :
Ciri-ciri : Buah yang masak bertukar warna hitam baru sesuai
untuk dimakan. Pokoknya perlu di pangkas selalu untuk merangsang pengeluaran tunas. Daun kasar.
Kegunaan : Sesuai untuk dimakan dan boleh dibuat jus.
Nama Tempatan : Pokok Serai
Nama Saintifik : Cymbopogen citrates
Alam : Hidupan
Divisi : Magnoliophyta
Kelas : Liliopsida
Order : Poales
Genus : Cymbopogan
Asal : Sri Lanka
Ciri-ciri : Daunnya tirus, melampai, panjangnya 60−100 cm
dan lebar 1.0−1.5 cm. Ia berwarna hijau muda, kesat dengan urat yang selari. Serai makan jarang didapati berbunga di Malaysia.
Kegunaan : Mempunyai perasa lemon dan boleh dikeringkan
untuk menjadi tepung atau digunakan segar. Digunakan dalam teh, sup, dan masakan kari, serai juga sesuai digunakan dalam masakan ayam, ikan, dan makanan laut.
No comments:
Post a Comment